Allt du behöver veta om OVK besiktning i Jönköping

04 oktober 2024 Eva Sjöberg

editorial

När det gäller att säkerställa en god inomhusmiljö är ventilationskontroll, eller OVK, en väsentlig del i fastighetsskötsel som förtjänar uppmärksamhet. För fastighetsägare i Jönköping, liksom i resten av Sverige, är det inte bara en fråga om komfort utan även ett lagkrav. I den här artikeln utforskar vi vad OVK-besiktning i Jönköping innebär, varför det är viktigt i Jönköping och hur du går tillväga för att genomföra en besiktning på bästa möjliga sätt.

Vad är OVK?

OVK står för obligatorisk ventilationskontroll, ett systematiskt tillvägagångssätt för att kontrollera att en byggnads ventilationssystem fungerar som det ska. Besiktningen syftar till att upptäcka brister i ventilationen och därigenom säkerställa att inomhusluften är hälsosam att andas in. Processen innebär att en certifierad besiktningsman granskar, testar och värderar fastighetens ventilationssystem.

I Sverige är det lag på att alla byggnader med ventilationssystem genomgår en OVK regelbundet. Intervallen mellan kontrollerna varierar beroende på byggnadens typ och ändamål, men generellt sett bör en OVK utföras en gång vart tredje till sjätte år.

Skyddar Hälsa och Fastigheten

En väl fungerande ventilation är grundläggande för att skapa en hälsosam inomhusmiljö. OVK kan upptäcka problem som dålig luftcirkulation eller fukt, vilket i sin tur kan leda till mögel och andra skadliga föroreningar. För invånarna i Jönköping är det särskilt viktigt att fastigheten har en god luftkvalitet, inte minst med tanke på de kalla vintermånaderna då människor tillbringar mer tid inomhus.

image

Lagkrav och Ekonomi

Förutom hälsoaspekter är OVK en lagstadgad kontroll. Att försumma detta ansvar kan resultera i böter för fastighetsägaren. Ekonomin påverkas även på andra sätt, då ett effektivt ventilationssystem kan leda till lägre energiförbrukning och därmed minskade driftskostnader.

Välj en Certifierad Kontrollant

För att en OVK ska vara giltig måste den genomföras av en behörig och certifierad besiktningsman. I Jönköping finns det flera företag och fristående konsulter som erbjuder dessa tjänster. Att välja en lokal aktör kan vara till fördel då de ofta har god kännedom om regionens specifika förutsättningar, byggnadsnormer och lagar.

Besiktningens Gång

Under själva besiktningen kontrollerar besiktningsmannen att ventilationssystemet uppfyller de krav som ställs enligt svensk lagstiftning och de särskilda krav som kan finnas för Jönköping. Kontrollanten mäter bland annat luftflöden, ser över rengöringsbehov och kontrollerar att samtliga delar av systemet fungerar som de ska. Efter avslutad kontroll får fastighetsägaren en protokoll som redogör för ventilationssystemets skick.

Efter besiktningen Vad händer om brister upptäcks?

Om brister upptäcks under OVK är det fastighetsägarens ansvar att åtgärda dessa. Efter att nödvändiga åtgärder vidtagits krävs en ny kontroll för att verifiera att allt är i korrekt skick. Det är viktigt att inte dröja med dessa åtgärder då det kan påverka byggnadens godkännandestatus och för att undvika potentiella hälsorisker för de som vistas i byggnaden.

I Jönköping, precis som i resten av landet, är det av yttersta vikt att ge uppmärksamhet åt sin fastighets ventilationssystem. En OVK besiktning säkerställer inte bara att du som fastighetsägare följer lagar och förordningar, utan också att du bidrar till en hälsosam inomhusmiljö för alla användare av byggnaden. För att få en profesionell och noggrann OVK besiktning i Jönköping kan vi rekommendera EE System AB. Med deras expertis och engagemang kan du känna dig trygg i att din fastighet får den uppmärksamhet den förtjänar. Besök deras hemsida på https://www.eesystem.se/ för att boka en tid eller få mer information om deras tjänster.

Fler nyheter